Шахматен турнир за деца “Рицарят на бялата дама”

chess tournament

 

ФОНДАЦИЯ „ПЛОВДИВ 2019“, КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ПРОЕКТ „ЧИТАЛИЩА”, НАПРАВЛЕНИЕ „ЧИТАЛИЩА: ОБЩНОСТНО УЧАСТИЕ И ИНОВАЦИИ ”

 

ПРОЕКТ  „ВЪЗПИТАВАНЕ НА РИЦАРСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ ПРИ ДЕЦАТА СЪС СПОРТ И ИЗКУСТВО“

 

С вдъхновение от чистите детски таланти и многовековните рицарски добродетели, на 2-ри юни 2018г. Цар Симеоновата градина в Пловдив бе завладяна от рицари и деца шахматисти. В ранната слънчева съботна утрин многобройна група деца прииждаха, за да се запишат за участие в шахматен турнир „Рицарят на бялата дама“, а други тръпнеха в очакване да получат признание за положените от тях творчески усилия в конкурс за детска рисунка на тема “Рицарят в мен”. Вълнуващият ден започна с участието на прекрасни малки таланти от балетна школа „Ера балет“, които зарадваха всички присъстващи с няколко танца, имащи за цел да онагледят съвременни ситуации и да подтикнат гостите към размисъл. Със силата на музиката и грациозните движения на тялото, още първият танц насочи вниманието към скритото последствие от прекомерното боравене със смарт телефони и нови мобилни технологии – как това виртуално увлечение ни откъсва от реалността и краде от радостите на живота ни, притъпявайки възможността да се наслаждаваме на истински важните моменти.

След откриването 67 деца, участници на регионалния етап на конкурса за рисунки „Рицарят в мен“, получиха награди заедно с техните учители и директори от 13 училища в област Пловдив. На всяко дете бяха връчени кубче на Рубик, грамота за участие и книжка от Фондация Пловдив 2019. Класираните за националния етап на конкурса 27 деца получиха ваучери за курсове по рисуване, английски, български език, математика, шахмат и танци.

Непосредствено след награждаването на надарени деца, стартира шахматният турнир, в който се включиха точно 101 деца. По време на неговото провеждане, на голям видео екран се прожектираха трите серии на класическия български детски игрален филм от 1982 година „Рицарят на бялата дама“, който вдъхнови и темата на тазгодишния шахматен турнир. Паралелно със събитието се провеждаше и изложба на рисунките от конкурса „Рицарят в мен“ и бе представена образователна беседа на тема „900 години от основаването на Ордена на рицарите Тамплиери“.

Доказателство за нестихващата национална гордост бе демонстрирана от децата и родителите, когато точно в 12:00ч. прозвучаха печални сирени. Всички се изправиха на крака и отдадоха тиха почит на великия поет и революционер Христо Ботев и на всички герои, загинали за свободата на България.

В 14:00ч. стартира награждаването на децата, играли шахмат сред красивата зелена природа в града и под деликатния ромон на фонтана на Деметра – богиня на зараждащия се живот и пазителка на свещения съюз. Всички участници в турнира „Рицарят на бялата дама“ бяха отличени със специални сертификати и книги.
Победителят в турнира “завоюва” голямата награда – едноседмична семейна почивка в Китен. По генерално класиране 4 деца, заемащи от 2-ро до 5-то място, бяха наградени с подаръчни сертификати за едногодишен курс по английски език, а други 5 деца, класирали се от 6-то до 10-то място спечелиха курс по танци. Всеки участник получи книга, осигурена от КЦМ. Призьорите в различните възрастови групи получиха златни, сребърни и бронзови медали за добрите резултати.

Наградите бяха връчени от дамата в бяло Габриела Топалова – Мис България || 2017 и рицарят Красимир Джамбазов.

Уникалност и новаторство на събитието придава фактът, че пред градската общност се показа как чрез спорт и изкуство могат да се забавляват, възпитават и развиват нашите деца. Шахматният турнир “Рицарят на бялата дама” и конкурсът за детска рисунка “Рицарят в мен” се превърнаха в мащабни събития, които ангажираха над 300 души – деца, родители, учители и треньори. Още стотици бяха присъстващите гости, случайните минувачи и зрителите на прожекцията на сериала на БНТ – “Рицарят на бялата дама”.

Организатори на събитието бяха: Народно читалище „Петко Мандажиев -1928“- с. Момино село, СНЦ „Заедно за личностно развитие“ и „Шахматен клуб Пловдив“

Събитието е подпомогнато от: Община Пловдив, БНТ, Военен клуб Пловдив, Туроператорска фирма “Антонов”, “Училища Максимум”, КЦМ 2000 АД, Юрий Гагарин АД, Спортен клуб ЕРА, Езиков център „Образование и Приятели”, 22 карата, Аpree артстудио и БРАДЪРС СОТ, които осигуриха безплатна охрана.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019  и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”, в рамките на покана „Читалища – общностно участие и иновации“

https://web.facebook.com/events/122895611904272/?active_tab=discussion

« 2 of 2 »

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *