Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство

„Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“

фестивал на историческото и културно наследство на Пловдив.

Мнозина са наричали земята, на която живеем „своя“. Още повече са тези, които са бленували за нея. Хиляди години и хиляди съдби са вдълбали своята памет в скалите и днес в нас отекват техните желания и мечти, техните идеали и стремежи. От столетия Пловдив се нарежда сред колоните на европейската цивилизация. От праисторически времена в пазвите му са напластявани, слой след слой, възход, страдание, малки драми и велики трагедии, дни на монументални градежи, следвани от нощи на огън и разруха и дни на ново възраждане… Тези слоеве са се утаили в перлата, която Европа днес нарича своя Културна столица.
С почит към паметта на предците, ние ще върнем към живот отдавна отминалите им времена. Ще населим забравеният Филипополис с хората, живели в него преди векове, ще го озвучим с тоновете на неговото забързано, както и днес, ежедневие и ще го обожествим с жертвите на воините, пролели своята кръв под тепетата. Чукове ще подчиняват желязото, вещи пръсти ще оформят глината, магически подправки ще разпръсват ухание над димящите гозби, търговци ще се надвикват, за да хвалят стоките си, ще се секат монети със скоростта, с която те се прахосват, ще се леят вино и медовина, народи от близо и далеч ще се хвърлят в кървава сеч, за да нарекат Пловдив свой и станат частица от културата на Европа…За кратко духъ
т на миналото ще тържествува над безпощадното време. Да празнуваме с него!

Организатори:
СНЦ „Заедно за личностно развитие“ – Пловдив,
„Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна.
Сдружение “Дукс Антика” – Свищов.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *